"Samen lossen wij uw schulden op"

Uw startpunt richting financiële zelfredzaamheid

Ervaring die je niet leert uit de boeken

Mijn naam is Nathan, aangenaam. Ik ben eigenaar van bureau FHD, sociaal ondernemer, en een ervaren schuldhulpverlener. 

Ik ben opgegroeid in relatieve armoede. Kind van een alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering die alles heeft moeten doen om ons goed te kunnen kleden en voeden. Om ons heen zagen wij gezinnen in dure kleding en mooie auto's dingen doen die wij ons niet konden veroorloven. Hoewel moeder ons heeft geprobeerd te beschermen tegen de gevolgen van armoede, realiseerden wij ons naarmate wij ouder werden steeds meer dat er een verschil is tussen mensen die financieel zorgeloos leven en mensen die vooral mogen toekijken. Ik weet net als mijn cliënten wat armoede in een land als Nederland is.

Toen ik als twintiger mijn eigen geld ging verdienen ben ik gaan compenseren voor alles wat ik in het verleden niet had. Ik ging dure kleding kopen, sloot een lening af voor de aankoop van een auto en dacht niet na over de gevolgen. Helaas kwamen die gevolgen er snel. Ik had in een jaar tijd een forse schuld laten ontstaan, die ik vervolgens in 7 jaar tijd op eigen kracht heb moeten wegwerken. Keihard werken, om vervolgens een groot deel van je geld in te leveren bij schuldeisers. Ook die ervaring deel ik met veel van mijn cliënten.  

De weg omhoog vond ik toen ik besloot om mijn persoonlijke ervaringen met armoede en schulden te gebruiken om anderen te gaan helpen. Ik ben gaan werken bij het grootste bureau voor Schuldhulpverlening in Nederland (PLANgroep). Daar ben ik volledig opgeleid tot allround schuldhulpverlener. Via PLANgroep heb zo'n 10 jaar voor een groot aantal gemeenten gewerkt als integraal schuldhulpverlener. In deze periode heb ik duizenden dossiers onder ogen gekregen, talloze ingrijpende gesprekken gevoerd en met volledige inzet gewerkt aan maatwerkoplossingen. Intens en leerzaam, zo kan die periode worden omschreven. Want schuldhulpverlening is een veeleisend beroep. Het heeft me heel veel waardevolle levenservaring opgeleverd en als mens heeft het me sterker gemaakt. 

"Het moet anders!" Net als de Nationale Ombudsman (en vele anderen) heb ook ik gezien dat het systeem van gemeentelijke schuldhulpverlening niet goed genoeg werkt. Het is voor een groot deel van de doelgroep te ingewikkeld en niet effectief genoeg. Bovendien klopt slechts een fractie van de mensen met financiële problemen uiteindelijk aan bij de gemeente. Het overgrote deel van de mensen wordt niet of niet adequaat geholpen, en dat heeft grote persoonlijke gevolgen. Dat kan en moet anders!

Daarom ben ik sinds 2018 als sociaal ondernemer gestart. Nog steeds verhuur ik mijzelf aan gemeenten als schuldhulpverlener. Daarnaast ontwikkel ik nu producten en diensten om het systeem van gemeentelijke schuldhulpverlening te verbeteren en toegankelijker te maken. Onder de pagina "sociaal ondernemen" vindt u een overzicht van projecten in ontwikkeling. Hierbij ga ik graag een samenwerking aan met andere sociaal ondernemers!